Deze Kerst zijn we bij mijn ouders thuis met het gezin + aanhang. We hebben besloten om een keer niet te gourmetten (zoals elk jaar), maar om allemaal een onderdeel van een kerstdiner te bereiden. Ik mag graag het dessert maken en dit is mijn plan:
Bolletjes zelfgemaakte stracciatella ijs met caramelsaus(ook zelfgemaakt) en gehakte hazelnoten
Het recept (eerlijk van internet afgehaald ;-)
STRACCIATELLA IJS
Ingrediƫnten:
- 3 eierdooiers
- 250 ml. halfvolle melk
- 250 ml. slagroom
- 100 gr. (fijne)suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 40 gr. grof gehakte pure chocolade
- 3 eierdooiers
- 250 ml. halfvolle melk
- 250 ml. slagroom
- 100 gr. (fijne)suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 40 gr. grof gehakte pure chocolade
Bereiding:
Klop de eierdooiers met de suiker en de vanillesuiker licht en schuimig. Voeg al roerende de melk toe. Doe dit mengsel in een pan en verwarm dit tot net onder het kookpunt (80 graden). Na tien minuten af laten koelen. En dit mengsel minimaal 4 uur in de koelkast laten afkoelen. Klop de slagroom bijna stijf en vermeng dit met het eierdooiermengsel. Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom. Tien minuten voor het eind voeg je de stukje chocolade toe.
Kort voor je het toetje opdient maak je de caramelsaus, want dit moet je warm serveren.
CARAMELSAUS
Klop de eierdooiers met de suiker en de vanillesuiker licht en schuimig. Voeg al roerende de melk toe. Doe dit mengsel in een pan en verwarm dit tot net onder het kookpunt (80 graden). Na tien minuten af laten koelen. En dit mengsel minimaal 4 uur in de koelkast laten afkoelen. Klop de slagroom bijna stijf en vermeng dit met het eierdooiermengsel. Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom. Tien minuten voor het eind voeg je de stukje chocolade toe.
Kort voor je het toetje opdient maak je de caramelsaus, want dit moet je warm serveren.
CARAMELSAUS
Ingrediƫnten:
- 150 ml. slagroom
- 150 gr. witte basterdsuiker
- 150 ml. slagroom
- 150 gr. witte basterdsuiker
Bereiding:
In een koekenpan met dikke bodem basterdsuiker zonder te roeren op laag vuur laten smelten, tot de suiker een mooie bruine kleur heeft. (niet te donker laten worden). Slagroom verwarmen. Pan van het vuur nemen en de verwarmde slagroom door de suiker roeren. Als de karamel hard wordt, deze op laag vuur al roerend opnieuw oplossen.
OPDIENEN
Benodigdheden:
- per persoon 3 kletskoppen (koekjes)
- grof gehakte hazelnoten
- slagroom
Opmaken:
- Op een dessertbord een toren maken van een kletskop, een bolletje ijs, kletskop, bolletje ijs, kletskop
- een grote toef slagroom ernaast
- giet over dit alles de warme caramelsaus en strooi hierover een handje gehakte hazelnoten
OPDIENEN
Benodigdheden:
- per persoon 3 kletskoppen (koekjes)
- grof gehakte hazelnoten
- slagroom
Opmaken:
- Op een dessertbord een toren maken van een kletskop, een bolletje ijs, kletskop, bolletje ijs, kletskop
- een grote toef slagroom ernaast
- giet over dit alles de warme caramelsaus en strooi hierover een handje gehakte hazelnoten
VARIATIE
Ik hou zelf iets minder van ijs, maar des te meer van chocolademousse.
Variatie 1: Kletskop, chocolademousse, kletskop, bolletje ijs, kletskop.
Variatie 2: Kletskop, chocolademousse, kletskop, chocolademousse, kletskop. (Voor het visuele is het helemaal leuk als je een bolletje pure chocolademousse en een bolletje witte chocolademousse doet)
YUM!
Ik heb er nu al zin in!
Ciao, Miss_Sjentje
Geen opmerkingen:
Een reactie posten