Normaal gesproken doe ik op zaterdag de boodschappen voor de hele week en voordat ik mijn boodschappenlijstje maak, maak ik een weekmenu. Op die manier hoef ik niet meer na te denken over wat we nu weer moeten eten als ik uitgeblust uit mijn werk kom. Ik kan je verklappen dat ons eetpatroon dan echt belabberd zou zijn! Maar een paar weken terug, zo voor de Kerst, had ik geen menu'tje gemaakt, geen boodschappen gedaan op zaterdag omdat we niet thuis waren en dan loopt het in de soep. Dus aan het begin van de week van Oud & Nieuw ben ik eerst gaan zitten om een menu te maken en vervolgens boodschappen te gaan doen.
Zo had ik bedacht om op Oudjaarsdag een grote pan nasi met saté te maken - lekker en vullend genoeg voor een avondje met de nodige alcoholische versnaperingen, maar 'licht' genoeg om ook nog wat hapjes te nemen die avond. Bovendien wist ik natuurlijk dat we daar nog wat van over zouden houden, zodat ik op Nieuwjaarsdag - lees Nationale Brak Dag - niet hoefde te koken, enkel op te warmen. WIN! En om dan meteen goed door te gaan, had ik de spullen in huis gehaald om op 2 januari dit gerecht te gaan maken:
Kabeljauw met prei en kerrie |
- 600 gram kabeljauwfilet (Vismarine), ontdooid
- 3 eetlepel bloem
- 3 eetlepel arachideolie of vloeibaar bakproduct
- 400 gram prei, in smalle ringen
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 450 gram voorgekookte krieltjes, gehalveerd
- 100 milliliter visbouillon
- 200 milliliter kookroom
- 4 partjes citroen
- aluminiumfolie
- bakplaat, ingevet
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220C. Dep de
vis droog en verdeel deze in 4 porties. Bestrooi de vis met zout en
versgemalen peper en haal door de bloem. Verhit 2 eetlepels van de
olie en bak de vis hierin 2-3 minuten per kant. Schep de vis uit de pan
en houd deze warm onder aluminiumfolie. Roerbak de prei met
kerriepoeder 3 minuten in het bakvet. Leg de krieltjes op de bakplaat,
besprenkel met de rest van de olie en bak ze hoog in de oven in circa 15 minuten goudbruin. Giet de vis- bouillon en kookroom bij de
prei en kook zachtjes 3 minuten. Serveer de preisaus bij de vis en de
krieltjes en garneer met citroen.
Klinkt goed. Ziet er goed uit. Zelf gebakken vis, heel gezond. Prei, ook gezond. He-le-maal goed.
Not! Boehoe! Ik ben al niet zo'n visliefhebber, maar kabeljauwfilet van de viskraam vind ik erg lekker. Ik deed het pakje open en toen rook ik de vis en toen was ik er eigenlijk al klaar mee, die lucht! Dat ik vervolgens een pannetje visbouillon moest maken, maakte het niet veel beter. Ik had verdorie zelfs de krieltjes aan laten branden, waardoor deze ook niet meer te eten waren!....
Fail...
Jammer maar helaas, dit gerecht gaat niet nog eens gemaakt worden in mijn keuken.
Ciao, Miss_Sjentje
Geen opmerkingen:
Een reactie posten