Ik heb ooit een een recept uit een tijdschrift gescheurd en na een tijdje uitgeprobeerd. Dit is op zich niets geks of nieuws. Maar het bijzondere aan dit recept is dat (a) mijn uitkomst niet leek op het plaatje, (b) ik het daarna vaker heb gemaakt, maar het nooit meer hetzelfde heb kunnen krijgen als de eerste keer en (c) de versie die ik nu maak gewoon erg lekker is!
Hierbij het originele recept:
Indische kip (Hoofdgerecht voor 4 personen)
Bereidingstijd:ca. 45 minuten
Serveersuggestie: Lekker met gekookte of gebakken rijst en doperwten of komkommersalade.
De eerste keer dat ik dit dus maakte, verwachtte ik kippenpoten zonder saus, gezien de afbeelding. Dit lijken 'droge', gebakken kippenpoten met wat lente uitjes er over. Maar toen mijn creatie klaar was, bleken alle natte ingrediƫnten samen ingedikt te zijn tot een sausje. Het was niet veel, maar zo ontzettend lekker en smaakvol!Serveersuggestie: Lekker met gekookte of gebakken rijst en doperwten of komkommersalade.
De eerstvolgende keer dat ik het weer maakte, kreeg ik dat sausje er niet van. Althans, de kip lag lekker te pruttelen in een waterige saus met diezelfde lekker smaken er in, maar het dikte niet in tot een saus, hoelang ik het ook op liet staan. Jammer! Met behulp van wat allesbinder wist ik er toch een sausje van te maken. En het smaakte ook erg lekker, maar toch net iets anders dan die allereerste keer. Ik weet tot op de dag van vandaag niet wat ik die eerste keer anders heb gedaan..
Hoe maakt ik mijn versie, voor 2 personen:
(die overigens omgedoopt is tot 'pruttelkip')
Beetje zonnebloemolie of bakboter
1 of 2 uien, in ringen (afhankelijk van de grootte)
2 teentjes knoflook, gehakt
zout en (versgemalen) peper
3 lente-/bosuitjes, in stukjes gesneden
+/- 1 theel. sambal oelek (tenzij je van erg pittig houdt, leef je dan uit met de sambal ;-)
+/- 3 - 5 eetl. sojasaus, naar eigen smaak en inzicht
+/- 2 eetl. honing
1/2 l kippenbouillon (van tablet)
Verhit de olie/boter in een braadpan en fruit hierin de ui. Voeg daarna de lenteui en knoflook toe en bak kort aan. Voeg de kipfilet, bestrooid met zout en peper, toe en bak deze heel kort om-en-om. Voeg de sambal oelek, sojasaus, honing en bouillon toe en stoof zachtjes +/-30 minuten. Als de saus te dun is, haal je de kipfilet even uit de pan en dik je de saus in met een beetje allesbinder. Leg daarna de kip terug in de saus. Serveer de kip met de saus.
Wij eten de 'Pruttelkip' altijd met gebakken aardappeltjes, dit vinden wij persoonlijk lekkerder dan met rijst, maar het kan allebei!
Dit is echt een aanrader, wij hebben dit gerecht al aan verschillende personen in onze omgeving voorgeschoteld en iedereen vind het erg lekker en het recept is ook al een paar keer gedeeld.
Eet smakelijk!
Ciao, Miss_Sjentje
Geen opmerkingen:
Een reactie posten