vrijdag 27 juni 2014

Recept: Braambozenjam en Rabarbercompote

Ondanks de afwezigheid van enige groene vingers van mij, vind ik het kweken van eigen groenten en fruit stiekem wel heel leuk. Afgelopen week voor het eerst rabarber compote gemaakt en jam van braamboosjes en aardbeien :)

Rabarber compote

Stap 1 - Haal rabarber uit eigen tuin, snij de rode stengels (wij hebben de 'framboos-rabarber') boven de grond af en haal aan de andere kant het huge blad er af en eventueel wit/groene stuk van de stengel.


Stap 2 - Was de stengels voor eventueel zand en andere narigheid. Snij ze in stukjes van plusminus 2 cm en stop ze in een pannetje met een klein laagje water. Stel dat er 2 laagjes rabarberstukjes op de bodem liggen, dan mag het onderste laagje rabarber krap onder water staan, maar echt niet meer!



Stap 3 - Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat doorkoken terwijl je regelmatig doorroert met een pollepel, tot de rabarber uit elkaar begint te vallen, ongeveer 15-20 minuten.


Stap 4 - Maak een klein beetje custard (ongeveer een eetlepeltje) aan met water tot een papje. En zet suiker klaar naar eigen smaak. Ik heb volgens mij ongeveer 3 eetlepels suiker gebruikt.



Stap 5 - Roeren, roeren, roeren tot de rabarber helemaal uit elkaar is gevallen. En dan het custard-papje en de suiker toevoegen en nog even laten doorkoken, tot het de juiste dikte heeft, wat een beetje stroperig is.






Stap 6 - Laten afkoelen en smullen maar!

Ik heb het af laten koelen en toen in een plastic, afsluitbaar bakje gedaan voor in de koelkast. Binnen 2 dagen was het op, dus ik kan je niet precies vertellen hoelang je het goed kunt houden.. Mr. Handyman eet de rabarber het liefst bij zijn vanillevla, maar zijn maatje (die ook kwam eten) at het gewoon zo, zonder verdere toevoegingen. Dus ieder zijn ding!

Braamboos-Aarbeienjam

Stap 1 - Haal braamboosjes uit eigen tuin (kruising tussen bramen en frambozen) en eventueel ook aardbeien (deze had ik zelf uit de supermarkt)

{Kaalgeplukte struik}

Stap 2 - Verzamel alle ingredienten; +/- 500 gram braamboosjes, 500 gram aardbeien en 500 gram geleisuiker speciaal.


Stap 3 - Snij de aardbeien in partjes (afhankelijk van de grootte van de aardbeien uiteraard) en halveer de braamboosjes indien nodig. LET OP: de stukjes slinken niet veel meer later. Ik dacht dat de aardbeien helemaal stuk zouden koken, maar de stukjes blijven. Dus als je niet zo'n grote fan bent van grote stukken, zou ik ze nog kleiner snijden.



Stap 4 - Doe dit samen in een pannetje met ook een klein laagje water, breng aan de kook en roer regelmatig door met een pollepel.




Stap 5 - Als het aan de kook is, voeg je de geleisuiker toe en blijf je roeren, roeren, roeren. Terwijl je roert moet het ook doorkoken en dan laat je het plusminus 3 minuten doorkoken. (op de verpakking staat 1 minuut, maar dat is te kort)





{Zie je, grote stukken nog}

Stap 6 - Pak een paar glazen potjes die je goed af kunt sluiten. Ik heb oude potjes van jam en sperziebonen schoongemaakt om te gebruiken. Vul de potjes met de kokend hete jam tot aan de rand, sluit af en zet de potjes 5 minuten op hun kop. En let op dat je je vingers niet brand met het dichtdraaien en omdraaien van de potjes, zoals ik wel deed... Domdom!




Stap 7 - Na 5 minuten weer rechtop zetten, laten afkoelen en smullen maar! 

Lekker zomerse en vooral makkelijke receptjes :)

Ciao, Miss_Sjentje




Geen opmerkingen:

Een reactie posten